Prema Lokalnom akcionom planu zapošljavanja opštine Negotin za 2017. godinu, koji je nedavno dobio zeleno svetlo odbornika u Skupštini, ove godine subvencije za pokretanje privatnog posla moglo bi da dobije 21 lice sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. U odnosu na prošlu, 2016. godinu, ovom merom, kao delom aktivne politike zapošljavanja, biće obuhvaćen nešto veći broj zainteresovanih nezaposlenih lica

S obzirom da je Lokalni akcioni plan zapošljavanja opštine Negotin za 2017. godinu prošao skupštinsku proceduru i da je prihvaćen većinom glasova odbornika lokalnog parlamenta, izvesno je da se u našoj opštini nastavlja realizacija mera aktivne politike zapošljavanja, usmerenih ka unapređenju zaposlenosti i biće realizovane, kao i uvek do sada, preko Nacionalne službe za zapošljavanje u saradnji sa opštinom Negotin.

S obzirom da smo na portalu ES u prethodnom periodu veoma iscrpno govorili o mnogim aspektima vezanim za nezaposlenost i zapošljavanje, počev od statistike vezane za broj nezaposlenih koji su zakoračili u novu kalendarsku godinu, a dali smo i broj poslodavaca koji su omogućili zapošljavanje teže zapošljivih osoba u privatnom sektoru u minuloj godini, evo nas i kod dela priče o planovima za ovu kalendarsku, a zaokružićemo je sutra - bilansom samozapošljavanja u 2016.  

Program subvencije za samozapošljavanje u 2017.godini

Podrška samozapošljavanju podrazumeva, pored subvencije za samozapošljavanje, i pružanje stručne pomoći i obuke nezaposlenom licu koje želi da pokrene sopstveni posao.  Sredstva za samozapošljavanje se odobravaju u vidu subvencije radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva od strane nezaposlenog ili udruživanjem više nezaposlenih lica, kao i za osnivanje privrednog društva, ukoliko osnivač zasnuje radni odnos u njemu. 

U 2017. godini, visina subvenicje koja se odobrava u jednokratnom iznosu utvrđena je na 180 hiljada dinara po korisniku.

U budžetu Opštine Negotin za ovu godinu izdvojeno je 2 miliona dinara za samozapošljavanje. Očekivana sredstva Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iznose 1,8 miliona dinara, tako da će ukupna sredstva za finansiranje ove mere iznositi najmanje 3,8 miliona dinara, u okviru kojih će biti izvršena 21 subvencija za samozapošljavanje u tekućoj godini. 

Meru samozapošljavanja, kao deo aktivne politike zapošljavanja, po odobrenim zahtevima sprovešće Nacionalna služba za zapošljavanje posle uplate sredstava iz budžeta jedinice lokalne samouprave i budžeta Republike Srbije.

Međusobna prava i obaveze u realizaciji mere subvencionisanja samozapošljavanja biće regulisana trojnim ugovorom između korisnika subvencije, Opštine Negotin i NSZ. 

Sutra čitajte: Prošle godine novac za pokretanje privatnog posla u opštini Negotin dobilo 15 lica, od kojih devet po 180.000 dinara, po javnom pozivu NSZ, dok je šest osoba dobilo subvenciju od po 160.000 dinara, po Javnom pozivu za dodelu subvencije za samozapošljavanje, koji  je objavila Opštinska Uprava Negotin, po programu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja – LAPZ.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com