Odmah sutra, a posle dva praznična dana, 15. i 16. februara i neradnog obeležavanja Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, predlažemo da uplatite prvu ratu poreza na imovinu. Shodno zakonskoj odredbi da se porez na imovinu plaća na svaka tri meseca, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, rok za prvu ovogodišnju uplatu za poreske obveznike koji to čine kvartalno istekao je 15. februara, ali je zbog praznika pomeren na sutrašnji datum

foto: Dragan Trikić Bale

Iako su obveznici navikli da rate poreza na imovinu plaćaju na dan dospeća, 15. u mesecu i to u februaru, maju, avgustu i novembru, ovog meseca, zbog prazničnih neradnih dana 15. i 16. februara, koje slavimo kao Dan državnosti i Dan Vojske Srbije, uplata je pomerena na 17. februar.

Prva rata poreza se plaća akontaciono u visini poslednje, četvrte rate poreza iz 2016, a ukoliko se ne plati na vreme plaćaće se zakonom propisana kamata.

Upućeni u ovu oblast kazali su nam da neće biti kasno da se ovaj rok ispoštuje prvog radnog dana posle praznika, već sutra u petak, 17. februara, kako bi se izbegle zakonom predviđene kamate.

Zakonom je, inače, predviđeno da se porez na imovinu plaća tromesečno, u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Svako kašnjenje uplata za sobom povlači zateznu kamatu koja se obračunava po stopi od 14 odsto godišnje. Osim zatezne kamate, građanima koji kasne sa uplatom poreske rate preti i novčana kazna od 5.000 dinara, po jednoj neplaćenoj rati. Ovaj iznos je, pre poslednjih izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, bio čak 10 puta veći.

Ukoliko novim rešenjem, koje treba da stigne u maju, porez koji treba da se plati bude veći, pa samim tim i rata bude veća nego što je plaćena, ta razlika mora da se plati u roku od 15 dana od dostavljanja rešenja. 

Obavezi plaćanja prve rate poreza na imovinu, zaključno sa 17. februarom, podležu građani, preduzetnici i pravna lica.

Prošle godine je, da podsetimo, u opštini Negotin rešenjima na ime poreza na imovinu bilo obuhvaćeno 18 566 obveznika, a ukupno zaduženje poreza na imovinu fizičkih lica je iznosilo 148.111.751,90 dinara.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com