Pravilna rezidba voća donosi siguran rod
Autor Jovanka StanojevićPoljoprivredni stručnjaci kažu da je mart mesec pravo vreme za obaveznu rezidbu voćaka, a njen glavni cilj je regulisanje rodnosti i uspostavljanje ravnoteže između vegetativnog i generativnog porasta biljaka. Uticaj rezidbe se, osim toga, ogleda i u pravilnom formiranju krune voćaka i bržem stupanju voćaka u period rodnosti

U voćnjacima krajinskih proizvođača u toku je rezidba, kojom se uz mnoge druge prednosti, povećava otpornost biljaka na najznačajnije bolesti i štetočine. Posle zimskog perioda sa dužim intervalima temperatura u konstantnom minusu, voćke su u dobrom stanju. Poljoprivredni stručnjaci preporučuju rezidbu voćaka kojom se obezbeđuje regulisanje rodnosti i uspostavljanje ravnoteže između vegetativnog i generativnog porasta biljaka. Uticaj rezidbe se, osim toga, ogleda i u pravilnom formiranju krune voćaka i bržem stupanju voćaka u period rodnosti.
Rezidba voćaka i formiranje krošnje spadaju u jednu od najznačajnijih agrotehničkih radnji, a cilj toga je pravilno obrazovanje krune voćaka, brži rod i zadovoljavajuća rodnost i visok kvaliteta plodova.
Poljoprivredni stručnjaci ukazuju i da je, uz rezidbu, stiglo vreme i za plavo prskanje, kao veoma važnu radnju u susret početku vegetacije. Plavim prskanjem se mogu preduprediti bolesti i uklone mogući izvori infekcija u voćnjacima. Izbor je solidan, pa ima i mnogih kombinacija za zaštitu plavim prskanjem. To su preparati na bazi bakra uz kombinaciju sa preparatima na bazi mineralnih ulja. Na tržištu se mogu naći već pripremljene kombinacije kao što su plavo ili bakarno ulje. Količina vode zavisi od starosti zasada, ali je uobičajena od 500 do 1000 litara. Suština je da se biljka okupa i dezinfikuje.

Važna je još jedna preporuka. Naime, proizvođači posle rezidbe iz svojih voćnjaka treba da iznesui grane i grančice iz zasada, jer one predstavljaju izvor infekcije za sledeću vegetacionu sezonu. Posebno treba da se obrati pažnja i uklone mumificirani plodovi koštičavog voća, šljive, kajsije i breskve, kako bi se izbegla monilija ploda, veoma opasna bolest za svo koštičavo voće.
Sve rečeno treba obaviti tokom u susret zvaničnom početku proleća i vegetaciji koja je sa prvim toplijim danima već krenula.





