Od 19. juna zainteresovana nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji NSZ, mogu da se prijave za učešće u programu stručne prakse u 2017. godini. Prijavom Ispostavi NSZ u Negotinu mogli bi da iskoriste ovu meru predviđenu Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, prema Sporazumu o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja, koji su zaključili Nacionalna služba za zapošljavanje i opština Negotin

 

Istoga dana kada i Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2017. godini, dakle 19. juna, Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Negotin, raspisali su i Javni poziv za realizaciju programa stručne prakse u 2017. godini, koji će biti finansiran isključivo sredsvima iz opštinskog budžeta u planiranom izosu od jednog miliona dinara. 

Program stručne prakse podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci za koju je stečeno odgovarajuće obrazovanje - kvalifikacija, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita, kada je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za samostalan rad u struci. 

Kroz program stručne prakse, koji se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa,  finansiraju se nezaposlena lica koja se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanje za koje su stekla određenu vrstu i nivo obrazovanja. Finansiranje programa stručne prakse traje 6 meseci, osim u slučaju kada se sprovodi i traje u skladu sa opštim, odnosno posebnim zakonom u cilju polaganja stručnog ispita, a najduže 12 meseci.

Tokom trajanja programa stručne prakse Nacionalna služba za zapošljavanje angažovanim licima na ime novčane pomoći i troškova prevoza isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od 12.000 dinara za lica sa srednjim obrazovanjem, 14.000 dinara za lica sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem  i 16.000 dinara za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem.  NSZ će tokom trajanja programa stručne prakse vršiti i obračun i uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa zakonom.

Pravo učešća  u realizaciji programa stručne prakse mogu ostvariti poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru (udeo privatnog kapitala u vlasničkoj strukturi 100%), odnosno  kategoriji udruženja koja imaju status pravnog lica bez vremenskog ograničenja, odnosno upisana su u registar koji vodi Agencija za privredne registre.  Između ostalog važno je da svi oni izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u zakonskim rokovima i da osposobljavaju nezaposleno lice koje se vodi na evidenciji Nacionalne službe, Ispostave u Negotinu. 

U skladu sa važećim aktima Nacionalne službe za stručnu praksu mogu se prijaviti lica do 30 godina starosti, dok za osobe sa invaliditetom ta starosna granica nije bitna.

Nezaposlena lica treba da imaju srednje, više ili visoko trogodišnje obrazovanje ili najmanje četvorogodišnje visoko obrazovanje, da nemaju radnog iskustva u struci, da nisu  koristila istu ili drugu meru u cilju osposobljavanja za samostalan rad u struci, kao i da nezaposleno lice, u periodu od šest meseci pre podnošenja zahteva nije bilo u radnom odnosu kod tog poslodavca. 

Poslodavac treba da ima tehničke, prostorne i druge kapacitete za stručno osposobljavanje lica, odnosno da radni prostor, tehnička sredstva i oprema po funkcionalnosti odgovaraju broju lica koja se stručno osposobljavaju, kao i da obezbedi sve uslove u skladu sa propisima o bezbednosti i zaštiti na radu. 

Poslodavac koji ima do 5 zaposlenih ima pravo da u program stručne prakse uključi jedno nezaposleno lice, poslodavac koji ima od 6 do 14 zaposlenih ima pravo da u program stručne prakse uključi najviše dva nezaposlena, a poslodavac koji ima 15 i više zaposlenih ima pravo da u program stručne prakse uključi nezaposlene čiji broj ne može biti veći od 20% ukupnog broja zaposlenih.

Potrebna dokumentacija koja je objavljena na sajtu NSZ podnosi se Ispostavi Nacionalne službe, prema mestu angažovanja lica ili prema sedištu poslodavca, neposredno ili poštom, na propisanom obrascu koji se može dobiti u Opštini Negotin,  u negotinskoj Ispostavi Nacionalne službe ili se preuzima sa sajta www.nsz.gov.rs.

Odluka o sprovođenju programa stručne prakse donosi se u roku od 45 dana od dana podnošenja zahteva. Javni poziv objavljen  u sredstvima javnog informisanja 19. juna, ostaće otvoren  do utroška raspoloživih sredstava izdvojenih za ovu namenu, a najkasnije do 30. oktobra ove godine. Program stručne prakse finansira se isključivo sredstvima iz budžeta Opštine Negotin, koja je za ovu meru aktivne politike zapošljavanja izdvojila milion dinara.  

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com