U toku konkursa za sredstva iz agrarnog budžeta opštine Negotin za 2014. godinu  podneto  je 497 zahteva.  Od ukupno planiranih oko 30 miliona dinara za te namene , utrošeno je za 10 miliona manje, a subvencije je dobilo 300 podnosilaca zahteva. 

Ilustracija: Freeimages.com

U Odeljenju za društvene delatnosti, privredu i razvoj opštine Negotin, ES saznaje da je u toku realizacija sredstava po odobrenim zahtevima poljoprivrednika,  koji su ih podneli nadležnoj Komisiji po konkursu raspisanom 2014. godine.  

"Programom  podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Negotin u 2014. godini, utvrđene su mere podrške koje je preduzela opština Negotin, u cilju  razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja. Te mere su se odnosile  na subvencionisanje nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme u pčelarstvu, stočarstvu, ratarstvu i povrtarstvu, vinogradarstvu, vinarstvu i voćarstvu. Merama je bilo predviđeno i subvencionisanje nabavke priplodnih grla -junica, ovaca, koza , nazimica, rojeva i matica, razvoj seoskog turizma, sufinansiranje premija osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje. U Programu je bilo predviđeno i sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite  registrovanih poljoprivrednih gazdinstava", kaže u osvrtu na prošlogodišnje aktivnosti Slađana Stojanović, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu.

Na pitanje kada bi se mogla očekivati izrada opštinskog Programa za ovu godinu, sagovornica East Side portala navodi da te aktivnosti tek predstoje i da će za njegovu realizaciju biti potrebna saglasnost Ministarstva poljoprivrede i životne sredine RS , kao i prethodnih godina. Verovatno da će sam Program morati da se uskladi, u velikoj meri, i sa odredbama izmenjenog  Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je na snagu stupio početkom ove godine. Takođe, zavisiće i od sredstava u opštinskom budžetu, koji će biti nešto tanji kada su subvencije za 2015. godinu u pitanju.  Uvodeći nas u priču o tome kakvo je interesovanje vladalo i kako su tokom prošle godine raspodeljena sredstva iz agrarnog budžeta, Slađana Stojanović kaže: " U toku   konkursa prošle godine podneto je 497 zahteva, a ukupna procena finansija za realizaciju svih zahteva iznosila je nešto više od 32 miliona dinara.

Komisija  je realizovala najpre zahteve poljoprivrednih gazdinstava koja su prvi put, 2014. godine, konkurisala za subvencije. Razmotrena su 212 zahteva i urađena rešenja o dodeli sredstava. Kasnije je razmotreno još  88 zahteva  poljoprivrednih gazdinstava, koji su drugi put podneli zahtev od kada postoji agrarni budžet. Time je utrošeno 20 000 000 dinara predviđenih za te namene u 2014. godini, koja je bila opterećena i drugim problemima u poljoprivredi. Zbog toga je u budžetu, umesto 30, rebalansom utvrđen za deset miliona manji iznos sredstava.  Međutim, preostalih 167 zahteva  iz 2014. godine  biće  realizovano  u toku ove godine. Iz agrarnog budžeta u kome je za 2015. godinu opredeljeno 20 miliona dinara za subvencije, po već podnetim, prošlogodišnjim zahtevima, biće utrošeno oko 12 miliona dinara. Dakle, u agrarnom budžetu za ovogodišnje programske aktivnosti ostaće nam 8 miliona dinara, a kako će sredstva biti utrošena, zavisiće od brojnih okolnosti. Program ćemo uraditi, na osnovu onoga što imamo i kada dobijemo saglasnost resornog ministarstva, konkurs će, verovatno, biti raspisan."

Nadamo se da će oni, kojima su potrebna i koji računaju na podsticajna sredstva iz agrarnog budžeta opštine Negotin i ove godine moći da ih koriste, iako je već sada izvesno da će biti manje para ali i da će na tokove u toj oblasti u velikoj meri uticati odredbe  izmenjenog i dopunjenog Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju Republike Srbije.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com