Trodnevna, 43. manifestacija održana u Negotinu i Štubiku, okupila je više od 400 učesnika iz gradova Srbije i susedne Rumunije. Posetiocima su folklorno bogatstvo istoka Srbije prikazali najmlađi i već sredovečni igrači i pevači.  

U opštini Negotin, manifestacija "Krajinski običaji" se organizuje pune 43 godine u spomen na istorijsku bitku kod Štubika i Malajnice, koja je trajala od 25. aprila do 19. juna 1807. godine. Odbranu Krajine su predvodili združeno srpski vožd Karađorđe, vojvoda Hajduk Veljko Petrović i srpske vojvode Milenko Stojković i Petar Dobrnjac. Srbi su uz pomoć Rusa savladali Mula Pašu, koji je ranjen pobegao u Vidin. U spomen na tu bitku, počev od 1972. godine, od 17. do 19. juna, smotra se tradicionalno održava u Štubiku, ali se njeno otvaranje, sa delom bogatog programa, vezuje za Negotin. Tako je bilo i ove sezone, a u Muzičkom paviljonu, u centru grada, spletom igara iz Srbije, "Krajinske običaje" otvorili su najmlađi - Dečiji folklorni ansambl KUD-a "Stevan Mokranjac" iz Negotina. 

U programu, na otvaranju manifestacije kojom se na prostoru istočne Srbije od zaborava čuva tradicionalno - autentično narodno stvaralaštvo, učestvovali su vokalni solisti i instrumentalisti opštine Negotin i Udruženje frulaša "Krajinska frula". 

Odlični programi prikazani su 18. i 19. juna u Štubiku, gde su se tokom dva dana nadmetali stariji i mladi igrači i pevači iz mnogih gradova Srbije. Posebno obeležje manifestaciji dala su takmičenja učesnika u narodnim veštinama: pripremanju kačamaka, brzom upredanju vune, potezanju čobanskog štapa, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj i nadvlačenju konopca. Smotra je završena proglašenjem pobednika iz svih oblasti takmičenja, pa je tako odlukom stručnog žirija "Krajinskih običaja", Izvorna grupa iz Slatine kod Bora, ponela titulu sveukupnog pobednika ovogodišnje smotre narodnog izvornog stvaralaštva, a uz diplomu koju su dobili pripala im je i nagrada “Pastirica”.

 

Vojkan Pavlović iz borske Slatine dobitnik je priznanja za najbolje izvođenje narodne umotvorine, Živka Gicić iz Sikola kod Negotina za najbolje izvođenje izvorne pesme, a gajdaš Stefan Radovanović iz Valakonja kod Boljevca za najbolje predstavljanje na izvornom instrumentu. Organizatori su diplomu za najbolje izvođenje izvornih igara dodelili Izvornoj folklornoj grupi iz Gamzigrada

Za titulu najboljih, na velikoj sceni u Štubiku nadmetalo se više od 400 članova izvornih i folklornih grupa iz Novog Badovca (Gračanica), borske Slatine, Valakonja (Boljevac), Gamzigrada i Koprivnice iz opštine Zaječar, kao i negotinskih sela Sikola i Štubika. U revijalnom delu programa narodnim igrama iz svog kraja predstavili su se: KUD “Nikola Pašić” iz Zaječara, KUD “Levač” iz Rekovca, kao i gosti iz Rumunije, KUD “Baladele” iz Bistrice.

U kategoriji dečijih ansambala, najbolja je bila izvorna grupa iz Ilina kod Boljevca koja se nadmetala sa ansamblima iz negotinskih sela Štubik, Sikole, Rečka, kao i zaječarskog Gamzigrada. Deci iz Ilina pripala je diploma i nagrada “Pastirica” za najbolji sveukupni program.

Najatraktivniji program za posetioce bio je narodni višeboj. Goran Marinković iz Štubika je bio najbolji u potezanju čobanskog štapa, a Štubičanka Radmila Mijucić trijumfovala je u disciplini brzog upredanja vune, jer je za dva minuta uprela vunenu nit od 3,4 metra. Radmila je ponela i titulu majstora u pripremanju kačamaka. 

Ekipa iz Valakonja pokazala je najviše spretnosti u nadvlačenju konopca, a u disciplini bacanja kamena s ramena najbolji rezultat je ostvario Željko Lukić iz Rekovca, koji se hicem od 9,14 m upisao na listu pobednika. 

Najbolji rezultat u skoku u dalj, sa dva i po metra, ostvario je Petar Todorović iz Rekovca.

Rumunka Adelina Dubrovan (17) iz Bistrice proglašena je za najlepšu čobanicu 43. “Krajinskih običaja”, a titule prve i druge pratilje ponele su Teodora Burić (16) iz Novog Badovca i Nataša Krsmančić (13) iz Štubika.

Tradicionalni organizatori „Krajinskih običaja“ su Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i Mesna zajednica Štubik sa svojim KUD-om „Prerast“ i OŠ“Hajduk Veljko“. Manifestacija se odvijala pod pokroviteljstvom Opštine Negotin.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com