Negotin, rodni grad jednog od najvećih srpskih kompozitora i dirigenata, Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914), ove godine organizuje pedeseti festival u čast svog slavnog sugrađanina i velikana. Uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine, jubilarna manifestacija biće održana od 11. do 16. septembra.

Stevan Stojanović Mokranjac (rad Milana Jovanovića)

“Mokranjčeve dane“ koji, zahvaljujući svom trajanju, važe za jedan od najstarijih muzičkih festivala u Srbiji, ne samo horske muzike već i opšteg pregleda srpske muzičke scene, njenog razvoja i oslanjanja na izvore muzičke tradicije koje je Stevan Mokranjac zabeležio, rodni grad jednog od najvećih srpskih kompozitora i dirigenata, organizuje već punih pedest godina. Jubilarni Festival, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Negotin, biće održan od 11. do 16. septembra, a prema najavama organizatora, u programskom smislu, proteći će u znaku muzike koju je komponovao Mokranjac.

"Festival “Mokranjčevi dani” ne znači samo omaž imenu i delu našeg muzičkog velikana već je i spona sa budućnošću u kulturološkom, ne samo muzičkom smislu. Sa Mokranjcem čuvamo svoju istoriju, tradiciju i prepoznatljivost u Evropi, pa i u svetu. Pedeseti, jubilarni Festival je zbog toga zaslužio posebnu pažnju i mali iskorak u koncepciji programa prema publici". Dragana Knežević, v.d. direktora negotinskog Doma kulture "Stevan Mokranjac" i direktor Festivala, povodom njegove zlatne godišnjice trajanja još kaže da je Mokranjac u svoje vreme bio svojevrsni kulturni ambasador Srbije koji je, gostujući sa „Prvim beogradskim pevačkim društvom“ u zemlji i inostranstvu, pronosio folklor i duh srpskog naroda i temelje naše narodne umetnosti. 

Koncerti hora izazivali su interesovanje i oduševljenje na svim prostorima na kojima je "Prvo beogradsko pevačko društvo" nastupalo pod upravom Stevana Mokranjca, u Solunu, Skoplju, Budimpešti, Plovdivu, Carigradu, Nižnji Novgorodu, Petrogradu, Moskvi, Kijevu, Berlinu, Drezdenu, Lajpcigu, Sarajevu, Mostaru, Cetinju, Splitu, Trstu, Rijeci, Zagrebu, Dubrovniku...

"Zato se koncept jubilarnog 50. Festivala naslanja na ove prostore sa namerom da ovog septembra ansambli i izvođači otuda, gde je Mokranjac sa „Prvim beogradskim pevačkim društvom“ gostovao, dođu u njegov rodni Negotin, i svojim programima  učine omaž našem muzičkom velikanu".

Negotin, tradicionalno podizanje festivalske zastave

U Domu kulture "Stevan Mokranjac", tradicionalnom organizatoru Festivala, još saznajemo da je svaki od programa brojnih učesnika u tesnoj vezi sa Mokranjcem, njegovim delom i ličnim životom, prostorima gde je nastupao i uticajima, a ko će se sve i kako predstaviti festivalskoj publici u Negotinu, od 11. do 16. septembra, biće poznato već idućeg meseca kada bude održana još jedna Programska komisija u Beogradu, a posle zatvaranja finansijske konstrukcije i potpisivanja ugovora sa svim izvođačima.

Za sada je poznato da Pedeseti, jubilarni Festival "Mokranjčevi dani" u Negotinu, sa tri miliona dinara i ove godine podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. (Prema pregledu odobrenih projekata u oblasti - muzički festivali i manifestacije, negotinskom je, na ovogodišnjem konkursu za finansiranje/sufinansiranje projekata u kulturi, opredeljen najveći novčani iznos. Među 59 odobrenih projekata - 10 odsto od ukupno predviđenih 30 miliona dinara za tu oblast). 

I iz budžeta opštine Negotin za organizaciju jubilarnog Festivala u rodnom gradu Stevana Stojanovića Mokranjca u septembru ove godine izdvojeno je, za sada, takođe tri miliona dinara. Festival, koji će u jubilarnoj godini postojanja imati i prateće sadržaje, naučne tribine, promocije knjiga i likovne izložbe, kao i ranijih godina, podržaće brojni sponzori i prijatelji.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

01 # Milanče 26-07-2015 16:15
Još jedno gubljenje vremena i novca.Današnji kulturni radnici su pre za buvlju pijacu nego za kulturne institucije.Dragana Knežević ubedljivo NAJGORI ikad direktor Doma kulture "Stevan Mokranjac".Labilna osoba sa vrlo sumnjivim ingirencijama i (ne)znanjem.Za par godina ovaj festival se više neće održavati u Negotinu samozbog toga što su ga ljudi u negotinskom vrhu obeščastili i sveli na susrete sela la rukoveti.Sramota.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com