Peto festivalsko veče obeležio je plesni, muzičko-vizuelni spektakl etno plesačke trupe Una Saga Serbica čiji su članovi svojom maestralnom ekspresivnošću i kreativnošću uspeli da posetiocima dočaraju duh Balkana na jedan nov, energičan i uzbudljiv način.

Foto: Ana Nikolić

Na velikoj sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“ publici Mokranjčevih dana su se premijerno predstavili mladi, profesionalni igrači i umetnici, koju su devedesetominutnim nastupom opravdali sva očekivanja publike, koja je nastup ispratila ovacijama i gromkim aplauzima.

Foto: Ana Nikolić

Program večeri se sastojao od 16 pesama izvorne, narodne muzike koje su oslikale lepotu tradicionalnog stvaralaštva i kulture Balkana. Tako su se na programu našle pesme Hajde Jano, Jovano, Zajdi, Biljana platno beleše i druge. Povezujući korake, reči, note, boje i ljude, kao i emocije i doživljaj pesme, grupa je radila na tome da se promocijom kulturno-istorijskog nasleđa stvori jedan novi ugao gledalanja na savremenu kulturu ljudi i da na jedinstven način prikaže lepotu prošlih vremena i bogatost sadržajima.

Foto: Ana Nikolić

Koreografija i celokupna scenografija deo su projekta „Igre i zvuci Balkana“ realizovanog kao fuzija modernog i tradicionalnog, odnosno doživljaja tradicionalnog kroz okvire modernog. Jedinstveno upotreba tehnologije 3D mapiranja doprinosi tome da se igra i vizuelni doživljaj povežu i dopune na sebi svojstven način.

Foto: Ana Nikolić

Celokupni program prošao je u dinamičnom smenjivanju grupnih i solističkih tačaka. Autor i koreograf ovog spektakla je Svetozar Krstić, umetnik koji je u saradnji sa svojim timom igrača i drugih saradnika uspeo da stvori delo koje spaja tradiciju i ples, elemente domaćeg folklora sa elementima inostranih folklora i tradicija, a da pritom nimalo ne izgubi na autentičnosti Balkanskog duha.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com