Juče je u galeriji Doma kulture Negotin otvorena izložba fotografija, lokalnog umetnika Predraga Trokicića, pod nazivom „..Idem i gledam“. 

Izložbu je ispred Doma kulture otvorio Milan Radosavljević, a prisutni su uz vino i muzičku podlogu, koju je ovaj svestrani umetnik sam izmiksao, uživali u razgledanju izloženih fotografija, ali i drugih Trokicićevih fotografija koje su se smenjivale na video bimu.  Prepuna galerija je odisala ushićenjem, dok su posetioci oduševljeno upijali živost, boje, setu, humor, lepotu, ali i jednostavnost koje isijavaju iz Trokicićevih fotografija. 

Fotografije Predraga Trokicića Buce,  koga je Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti, okarakterisao kao fotografa nepodnošljivog trajanja, prikazuju život i trajanje jedne varoši u Srbiji. Antropološkinja Svetlana Slapšak ih opisuje kao: „dragoceno oruđe za razumevanje Srbije, onoga što se desilo i onoga što se dešava“, jer Buca spontanom umetnošću stvorenom amaterskim rukama, ali  okom sposobnim da vidi lepotu i u običnim stvarima kao što su stolica, saksija, kapija uspeva da dočara život u unutrašnjosti Srbije.

 Na fotografijama koje prikazuju život u jednom malom mestu u istočnoj Srbiji, kako Đorđe Sokolovski, akademski slikar kaže, zabeleženo je sve ono što se oseća i vidi kada se putuje Nekotinskom Krajinom, detalji iz svakodnevnog varoškog i seoskog života, životinje, kao i portreti žitelja Negotinske Krajine, a kako Dimitrijević navodi: „Trokicićeva “palanka” je izvor beskonačnog nizanja slika, ona i jeste za njega stvorena kao slika, uhvaćena u trenutku između života i smrti, a taj trenutak na ovim fotografijama postaje nepodnošljivo čaroban, pa gotovo i mio.“

Ovom čuvaru i praktikantu sopstvene moći, kako fotografa naziva Marija Radoš kustos Nezavisne Umetničke Asocijacije REMONT, ovo nije prvo umetničko ostvarenje. Izložba „..Idem i gledam“, je prvobitno predstavljena u Beogradu, gde je naišla na odobravanje i brojne pozitivne komentare, a njegove dve male fotografije su ove godine prošle žiriranje na konkursu za učestvovanje na 13. međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu  na kome su učestvovali umetnici iz 40 zemalja, a  prihvaćeni su samo originalni radovi, nastali u poslednje dve godine, koji su ocenjeni kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa.

Svi koji žele da dožive „magiju skrivenu iza običnih stvari“  izložbu „..Idem i gledam“ do daljnjeg mogu pogledati u galeriji Doma Kulture Negotin.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

03 # Narandzasti 27-12-2015 16:43
Dobar je Buca. Ne znam zasto neko ima potrebu da omalovazava neciji trud i rad.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
01 # neko ko je otišao 28-12-2015 08:58
Zato što sami nikada ništa nisu doprineli i ne umeju da doprinesu.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
51 # Kulturolog 25-12-2015 16:20
Tandara broć tandara broć
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com