Ovogodišnju manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva „Susreti sela“ opštine Negotin, 19. marta u Sikolu, otvoriće KUD „Čučuk Stana“, prošlogodišnji pobednik i gostujuće društvo iz Jasenice. Tokom dva kruga takmičenja, do 23. aprila, nastupiće kulturno-umetnička društva iz 13 mesnih zajednica koliko ih je prijavljeno za ovogodišnju smotru, koju kao pokrovitelj potpisuje Opština Negotin, a Dom kulture „Stevan Mokranjac“ kao tradicionalni organizator.

Nastup pobedničkog KUD-a "Čučuk Stana" iz Sikola na 42. manifestaciji "Susreti sela" / Foto: N. Jakovljević

Četrdeset treća po redu manifestacija „Susreti sela“ u organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, ove godine počinje 19. marta u Sikolu, mestu prošlogodišnjeg pobedničkog KUD-a „Čučuk Stana“, koje će biti domaćin članovima gostujućeg društva iz Jasenice. Inače, na 43. Smotri izvornog narodnog stvaralaštva učestvovaće kulturno umetnička društva iz 13 mesnih zajednica opštine Negotin, iz Jabukovca, Tamniča, Sikola, Šarkamena, Bukovča, Štubika, Mokranja, Kobišnice, Čubre, Vidrovca, Karbulova, Rečke i Jasenice. Prvi krug takmičenja trajaće od 19. marta do drugog aprila, a drugi krug takmičenja od 8. do 23. aprila.

Nastupe svih kudova pratiće višečlani žiri i prema važećim propozicijama najbolje učesnike u više kategorija i sveukupnog pobednika proglasiće u okviru programa Majskih svečanosti povodom Dana opštine Negotin, koja je kao pokrovitelj obezbedila po  60 000 dinara za svaki KUD, za pripremu i organizaciju programa. Za pobednika manifestacije nagradni fond je 30 000 dinara, za drugoplasirani KUD, 20 hiljada, dok trećeplasirano društvo može da računa na novčanu nagradu od 10 hiljada dinara. Ove informacije su potvrđene na sastanku koji je organizator, Dom kulture „Stevan Mokranjac“, u saradnji sa pokroviteljom smotre, Opštinom Negotin, upriličio sa predstavnicima prijavljenih mesnih zajednica i njihovih kulturno-umetničkih društava.

Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Susreti sela“, godinama već, okuplja brojnu publiku tokom marta i aprila, a tako će, veruju organizatori, biti i ove sezone. Bilo bi to i značajno priznanje kulturno-umetničkim društvima, koja bez obzira na okolnosti, na ovaj način, sa uspehom čuvaju bogatu  muzičku i običajnu tradiciju Negotinske Krajine.

Opština Negotin je jedna od retkih koja daje doprinos nastojanjima da se ova manifestacija održi, kao deo šire republičke, pod nazivom Takmičenja sela Srbije.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com