Deveti Festival vlaške muzike "Gergina", biće održan 17. i 18. aprila 2017. godine u Negotinu. To je potvrđeno na novembarskom sastanku članova Organizacionog odbora Festivala, kome su prisustvovali i Nenad Kamidžorac, umetnički direktor Festivala, novinar iz Beograda i šefovi orkestara koji će pratiti sve učesnike tokom dve festivalske večeri, Boban i Slobodan Pecić

 

Deveti Festival vlaške muzike „Gergina“ imaće status internacionalne muzičke manifestacije, kao i ranijih godina. Obe festivalske večeri, 17. i 18. aprila  2017, biće priređene na velikoj sceni negotinskog Doma kulture "Stevan Mokranjac", koji će u danima vaskršnjeg praznika ugostiti brojnu publiku naklonjenu ovoj vrsti muzike i negovanju veoma važnog segmenta vlaške tradicije i kulture. 

Na novembarskom okupljanju članova Organizacionog odbora bilo je reči o  toku priprema za Deveti festival, a primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja „Gergina“ i Organizacionog odbora je istakao da su od ovogodišnjeg Festivala, koji je dobio brojne pohvale, već održana dva sastanka odbora i da je na osnovu zaključaka utvrđena fizionomija predstojećeg. Na sastanku je konstatovano da Festival iz godine u godinu postaje sve bolji, profesionalniji i atraktivniji, a da će iduće godine biti obogaćen i novim sadržajima i idejama, poput izložbenih štandova u foajeu Doma kulture, uz učešće Udruženja „Gergina“ (nosači muzike i  knjige na vlaškom jeziku), vinara, zainteresovanih za promociju svojih proizvoda i zanatlija. 

Zbog efikasnije organizacije Festivala, tačan broj učesnika takmičarske večeri mladih nada vlaške instrumentalne i vokalne muzike, ali i učesnika revijalne večeri tokom koje će se predstaviti već afirmisani izvođači, biće poznat i zaključen, mesec dana uoči održavanja manifestacije. 

S obzirom da je reč o Devetom festivalu, koji će biti uvod u jubilej, 10 godina njegovog trajanja, grad će nedelju dana uoči manifestacije dobiti svečarska i festivalska obeležja. Dogovoreno je da se za tu i sve naredne prilike izrade festivalske zastave sa nazivom Gergine, da se izlože panoi na svim vodećim lokacijama u gradu i da se zakupi bilbord na kome će biti promovisan Festival i njegovi programski sadržaji.  Organizacioni odbor je posle razmatranja usvojio i odluku o ceni ulaznica, pa će tako za prvo takmičarsko veče mladih nada, 17. aprila, karta koštati 300,00 dinara, kao i prošle godine, dok će za drugo, revijalno veče, cena biti za stotinu dinara viša, odnosno – 400,00 RSD.

Odbor je na novembarskoj sednici imenovao Miloja Dimireskovića i Dragana Andrejevića za članove umetničkog saveta za prateći likovni program, koji je sastavni festivalski segment već godinama. Što se tiče tradicije izdavaštva, iduće sezone biće promovisana knjiga posvećena još jednom krajinskom instrumentalisti, Iki Petrišoroviću, autora Dimitrija Mikana Obradovića. 

Nenad Kamidžorac, umetnički direktor Festivala „Gergina“ je predložio značajne programske iskorake, koji će predstavljati pravo osveženje festivalskih večeri, a brigu o pripremi tih novina preuzeo je zajedno sa šefovima orkestara koji će pratiti sve izvođače tokom dve festivalske večeri. 

I naredne godine organizatori manifestacije obezbediće novčane nagrade za najboljeg vokalnog solistu i instrumentalistu, a biće dodeljeno i Specijalno priznanje Festivala "Božidar Janucić. 

U Organizacionom odboru "Gergine" se nadaju da će do početka Devetog festivala biti prijavljenih sponzora, koji uvažavaju i pozdravljaju napore organizatora, da na ovaj način čuva običajno, vlaško, muzičko nasleđe istoka Srbije. Udruženje Gegina će se za sredstva, po raspisanim konkursima, javiti sa projektom  za ovu muzičku manifestaciju: Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalnom savetu Vlaha i Opštini Negotin, koji su i do sada bili pokrovitelji manifestacije. 

Organizator festivala vlaške muzike  ostaje Udruženje za očuvanje identiteta, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha "Gergina", formirano u Negotinu, 15. decembra 2009.godine, sa željom da radi na očuvanju kulturnog nasleđa Vlaha u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, ali i čitavoj Srbiji, kao i u okolnim državama u kojima žive Vlasi . 

Učesnik Festivala – Danac, Adam Orvad i Vlasi iz Makedonije 

Učešće na Devetom festivalu vlaške muzike „Gergina“ potvrdio je istaknuti muzički umetnik na harmonici,  Adam Orvad  iz Danske. On će takmičarske večeri, za vreme zasedanja žirija, nastupiti sa svojim orkestrom, a imaće nastup i druge, revijalne večeri. Na predstojećem Festivalu, biće promovisana i knjiga Adama Orvada,  „Notni zapisi kola Slobodana Božinovića“, sa notnim obradama 25 kola sa pratećim CD nosačem zvuka.  Uvod će biti trojezičan i biće štampan na engleskom, srpskom i vlaškom.

Među učesnicima iz inostranstva biće i čuvari kulturnog nasleđa Vlaha iz Kruševa u Makedoniji, sa kojima su pregovori u toku. 

U decembru priznanja Udruženju i Etno grupi „Gergina“

Na poslednjem sastanku Organizacionog odbora Festivala vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu, rečeno je da će Savez udruženja estradnih umetnika Srbije,  Etno grupi „Gergina“ koja je osnovana i radi pri istoimenom Udruženju, sredinom decembra, biti uručeno priznanje za domete postignute u negovanju izvorne vlaške pesme, ali i da će ova Etno grupa, kojoj je aktuelna 2016. godina bila veoma uspešna, kako po broju snimljenih muzičkih numera, tako i po gostovanjima na raznim veoma značajnim festivalima i smotrama, 10. decembra nastupiti i na Festivalu nacionalnih manjina u Beogradu. Pet dana kasnije, 15. decembra, Udruženje „Gergina“, obeležiće još jednu uspešnu godišnjicu rada.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

08 # velja komunista 06-12-2016 14:26
bitno da ce tu veseli ginekolog tu da se raspistolji,za ostalo puca mu bagrem u selu,a bitno da je pristutan na sastanke svoje stranke. alal vera,svaka cast,tako treba!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
09 # velja komunista 02-12-2016 19:02
besmisleno,ukinuti festival,i uvesti vesele dane ljubice bice boldeskic,tu bi se delile njene fantasticne slike sa sexy autfitom. meni nisu losi ni dani dragise japanca ili kerini dani ? razmislite,to je tek prava stvar
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com