Udruženje „Gergina“ će i ove godine, drugog i trećeg dana Vaskrsa, u Domu kulture „Stevan Mokranjac“, organizovati Festival vlaške muzike.  Prve takmičarske večeri, 17. aprila, nastupiće dvadesetak neafirmisanih mladih nada vlaške muzike, u pratnji orkestra Bobana Pecića. Drugo veče je revijalno, a među učesnicima, desetak popularnih pevača iz Srbije i Rumunije i skoro dvadeset instrumentalista, su i Duvački orkestar „Dunavski ritmi“ Antimovo iz Bugarske, Adam Orvad na harmonici i Vlasi iz Kruševa u Makedoniji.  Sve izvođače pratiće orkestar Slobodana Pecića.

 

Ljubitelje vlaške muzike najava u susret predstojećem prazniku Vaskrsu može samo da obraduje jer će, devetu godinu zaredom u Negotinu, u srcu Timočke Krajine, Udruženje „Gergina“ organizovati već poznati Festival pod istoimenim nazivom. Kao i svih prethodnih sezona za vreme održavanja festivala rezervisani su drugi i treći dan Uskrsa, a ove godine to će biti 17. i 18. aprila. Internacionalna muzička manifestacija sa nekoliko pratećih programa biće kao i uvek priređena u zdanju Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Prve takmičarske večeri, u ponedeljak, 17. aprila, nastupiće pet vokalnih solista, po četiri frulaša i takmičara na violini, pet na harmonici i tri na duvačkim instrumentima, dakle, ukupno 21 neafirmisana mlada nada vlaške muzike, u pratnji orkestra Bobana Pecića. 

Nastupe takmičara ocenjivaće žiri u sastavu: Marija Vitas, etnomuzikolog, muzički urednik Radio Beograda 2, Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu i Danijela Pražić, profesor u Muzičkoj školi „Konstantin Babić“ iz Kladova. Kao i ranijih i ove godine biće dodeljene tri nagrade: najboljem vokalnom solisti, najboljem instrumentalisti i Plaketa „Božidar Janucić“, takmičaru koji će ostaviti najsnažniji utisak na članove žirija. Za najabolje učesnike obezbeđene su i novčane nagrade, a sponzor je Kompanija „Aleksandrović“. 

Učesnici IX Festivala Gergina u Negotinu

Prve večeri Festivala publici će se, uz domaći KUD „Floričika“ iz Jabukovca, predstaviti i gosti iz Kopenhagena, Orfeus Balkan Ansambl,  koji predvodi Adam Orvad, profesor harmonike. Učesnici iz Danske izvešće vlaška i bugarska kola – muziku Balkana i nekoliko vokalnih solističkih tačaka. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala biće otvaranje budući da će ga pesmom „Gergina“, inače himnom manifestacije, otvoriti sedmogodišnja kćerka čuvenog virtuoza na harmonici, profesora Adama Orvada.

Prve festivalske večeri neposredno pred početak velikog muzičkog nadmetanja mladih nada vlaške muzike, tradicionalno će biti organizovane čak dve izložbe: iz etnološke zbirke Muzeja Krajine Negotin - Akvizicije etnološke zbirke  2014-2016, autora Emile Petrović u holu Doma kulture „Stevan Mokranjac“, a u galeriji te ustanove biće postavljena izložba majstora fotografije Bojana Ivanova iz Vidina u susednoj Bugarskoj, pod nazivom Balkanski folklor.

Revijalne, druge večeri Devetog festivala vlaške muzike „Gergina“ nastupiće desetak popularnih pevača iz Srbije i Rumunije i skoro dvadesetak instrumentalista, među kojima je i Duvački orkestar „Dunavski ritmi“ Antimovo iz Bugarske, Adam Orvad na harmonici i Vlasi iz Kruševa u Makedoniji. Sve izvođače pratiće orkestar Slobodana Pecića.

Među učesnicima, potvrđeno je iz Organizacionog odbora Festivala, su vokalni solisti: Olivera Ceković iz Grljana, Danijela Pražić iz Kladova, Rodica Chircu iz Rumunije, Biljana Boldeskić iz Crnomasnice, Staniša Paunović iz Kučeva, Duško Oprić iz Radujevca, Slobodan Jonović iz Samarinovca, Slaviša Vančević iz Crnomasnice, Radmila Pankalujić iz Bora, Boban Janošević iz Brestovca, Etno grupa “Gergina” i Oana Casapu iz Rumunije.

Među instrumentalistima ima najviše onih koji su već godinama verni Festivalu. Publika već sada može da se raduje novom susretu sa značajnim imenima vlaške instrumentalne muzike. Na spisku učesnika ih je dvadesetak: Živa Dinulović, saksofon, Dragan Njegušić, truba, Maja Kostandinović, frula,  Dimitrije Ungurjanović, violina, Javor Tufarević, harmonika, Toma Buljigić, gajde, Velizar Matušić, harmonika, Ljubodrag Radulović, truba, Dušan Caranović, truba, Velimir Kokorić, frula, Duvački orkestar “Dunavski ritmi” Antimovo iz susedne Bugarske, Dragi Nikolić, frula, Violeta Marinović, violina, Jovica Miljković, harmonika, Slobodan Nedeljković, drombulje, Adam Orvad iz Danske, harmonika i Vlasi iz Makedonije – Kruševo.

Za drugo festivalsko veče planirane su dve promocije knjiga: Adama  Orvada “Notni zapisi – 25 kola Slobodana Božinovića” i o Iliji Petrišoroviću, legendarnom vlaškom trubaču, koju priređuje Dimitrije Mikan Obradović. Veče vlaških hitova i literature posvećene legendama vlaške muzike biće zaokruženo nastupom KUD-a “Banjica” iz Krivelja. 

Festival vlaške muzike “Gergina”, u organizaciji istoimenog udruženja, a on se priređuje već devet godina zaredom u Negotinu i bliži se svom desetogodišnjem jubileju, kao pokrovitelji potpisuju: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Elixir Prahovo i Nikolić prevoz Samarinovac, uz pomoć drugih brojnih sponzora i prijatelja.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com