U okviru manifestacije „Negotinsko leto“, Muzej Krajine je predstavio izdavačku delatnost Narodnog muzeja Zaječar.

Čak 11 izdanja Narodnog muzeja u Zaječaru, koji su publikovani od prošle jeseni do danas, predstavljeno je na promociji u dvorištu Todorčetovog konaka, Muzeja Hajduk Veljka, u okviru manifestacije “Negotinsko leto”. Reč je reprint izdanjima, ali i katalozima značajnih zbirki i publikacijama koje na jednom mestu objedinjuju značajne radove zaposlenih u zaječarskom muzeju.

Pored izložbi i svega što smo radili, a zaista smo mnogo radili, i vodimo i Romulianu, koja je na listi Uneska i imamo prebogate zbirke u odnosu na mnoge druge lokalne muzeje, a važna je stvar i izdavačka delatnost. Mi smo odlučili da konačno počnemo sistematski da objavljujemo naše zbirke kroz seriju kataloga i krenuli smo od najvažnijih stvari, od predmeta o Pašiću, Antoniju Antiću, jer su to onako specifične stvari koje imamo, a biće tu i etnološke zbirke, umetnički katalozi... Do sada smo objavili tri, a iz štampe će do kraja septembra izaći još dva kataloga”, kaže dr Dejan Krstić, etnolog-antropolog i vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja u Zaječaru.

dr Dejan Krstić, Jelica Ilić, Miloš Žikić i Ivica Trajković govore na promociji

Objavljivanje kataloga zbirki Narodnog muzeja u Zaječaru samo je deo izdavačke produkcije ove ustanove kulture, jer se u njoj vodi računa da se javnosti predstave i ona reprint izdanja, koja su gotovo raritetna, ako je suditi po tome kad su i u kolikom tiražu prvobitno objavljena.

Objavili smo šest značajnih izdanja, od kojih su pet brošure, ali je jedno kapitalno izdanje. Pokušali smo tu da okupimo i druge institucije, kao suizdavače, pa ih zato tako udruženi i lako objavljujemo. Baš kod ovog reprint izdanja o našoj gimnaziji smo okupili pet institucija, na šta smo vrlo ponosni, uključujući crkvu i gimnaziju i tri kulturne institucije: Biblioteku, Arhiv i Muzej i na taj način možemo velike stvari da radimo”, dodaje dr Dejan Krstić.

Pred negotinskom publikom, istakao je i Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, našla su i dela vezana i za istoriju ovog kraja.

Za Negotin su najzanimljivija sećanja Petra Živkovića, koja smo objavili prošle jeseni i još jedna zanimljiva knjiga, reprint koji je objavljen 1937. godine povodom stogodišnjice zaječarske gimnazije. Kao što je poznato u 19.veku se gimnazija selila iz Negotina u Zaječar tako da je ova knjiga zapravo i negotinsko-zaječarska”, kaže Jelica Ilić, istoričar viši kustos zaječarskog Narodnog muzeja.

Zaječarski muzej je bogatiji i za zbirku pukovnika Antonija Antića, jednog od bitnih učesnika u Majskom prevratu, 1903.godine. Negotincima je ovom prilikom predstavljen katalog „Zaverenik i pukovnik Antonije Antić, memorijalna zbirka u Narodnom muzeju Zaječar“ koji su priredili Jelica Ilić i Miloš Žikić. Reč je o zbirci koju je muzeju darivao pukovnikov unuk.

Pukovnik Antić je značajna ličnost za našu istoriju, a posebno je veoma značajno što su originalni predmeti u Muzeju, a osim njegove delatnosti i Majskog prevrata, o njemu se malo zna. Tako da smo jednu kraću biografiju njegovu predstavili, njegovu vojničku karijeru opisali u predgovoru, uz predmete koje zbirka sadrži”, kaže Miloš Žikić, master istoričar.

Još jedan značajni segment izdavačke produkcije zaječarskog muzeja su i radovi koji su do sada objavljivani u stručnim publikacijama, dostupni jedino ljudima iz struke. Ovoga puta, Muzej se odlučio da ih štampa u posebnim izdanjima i tako učini dostupnim i široj javnosti. Jedna od takvih knjiga je i “Timočko selo”, čiji je autor dr Dejan Krstić.

Tu je ono što je ranije bilo dobro, da svake godine u ediciji Nikola Pašić objavimo jednu knjigu o Nikoli Pašiću ili ljudima iz tog doba, tako da sada promovišemo knjigu o Negotincu Petru Živkoviću, a već za jesen pripremamo u ovoj ediciji i knjigu o Nikoli Pašiću u emigraciji, zapravo njegovih sedam godina u Bugarskoj, u koju je otišao posle Timočke bune, kao i, pošto smo pravili simpozijum o 180 godina zaječarske gimnazije i jedan veliki zbornik sa 25 radova. Mislim da su to sve kapitalne stvari za naš grad i sa ovakvim kontinuitetom mislim da možemo značajno da doprinesemo upoznavanju naše istorije i prošlosti, i uopšte da se podiže kulturni identitet i vezanost za naš kraj”, kaže dr Dejan Krstić, v.d.direktora Narodnog muzeja u Zaječaru.

foto: Suzana M.Jovanović




Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin.
Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com