Posle deset dana rada sa polaznicima Male škole opere d'Iva, naša Negotinka, Iva Mrvoš Anokić, kao mentor i predavač, predstaviće se sa grupom talentovanih pevača, od kojih neki već pune četiri godine pohađaju Letnju školu pevanja, kako se ona na početku zvala. Ove godine, negotinskoj publici na konceru od 20 sati, na Maloj sceni Bioskopa „Krajina“, predstaviće se 14 polaznika, a na programu će biti dela starih majstora, solo pesme i neke od najpoznatijih operskih arija Mocarta, Verdija, Pučinija i Dvoržaka

Iva Mrvoš Anokić i polaznici Male škole opere d'Iva

Budući solo pevači i ljubitelji umetničke muzike, uzrasta od 4 do 23 godine, vredno su radili punih deset dana, nadahnuti ličnim i entuzijazmom svoje mentorke i predavača u Maloj školi opere d'Iva, kako se od ove godine zove nekadašnja Letnja škola pevanja Ive Mrvoš Anokić, mecosoprana, veoma talentovane i u Evropi već afirmisane mlade  umetnice. U odnosu na ideju koja je rođena pre pet, škola se organizuje četiri godine i već je na putu svog prvog malog jubileja, s obzirom da sigurno i uspešno postaje tradicija Negotina, grada bogate kulture, umetnosti, pevanja, rodnog mesta znamenitog Mokranjca. 

Svojevremeno, a to je bilo 1999. godine, sa tri takođe muzici i solo pevanju naklonjene učenice, bila sam prva generacija na Odseku solo pevanja u tadašnjoj Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“. Bilo je to vreme kada je tek ustanovljen Odsek solo pevanja, a naš entuzijazam i želja da učimo i postanemo uspešne u ovoj grani umetnosti su nas motivisali da budemo istrajne i veoma, veoma dobre. Završili smo škole i čini mi se da je negde moj motiv za pokretanje, svojevremeno Letnje škole pevanja, od ove godine Male škole opere d'Iva, upravo satkan od želje da osim tradicionalnog, uobičajenog, pristupa radu sa mladim talentima, ponudim nešto više. To činim već četiri godine i odziv polaznika potvrđuje da to što radimo, radimo na obostrano zadovoljstvo, u interesu umetnosti i sticanja novih znanja. Izgleda da ćemo iduće godine morati da proširimo i krug predavača i trajanje masterklasa, jer je interesovanje prevazišlo očekivanja.

Polaznici 4. masterklasa Škole opere sa svojom mentorkom

Želim da posvetim svoje vreme svakome od polaznika. Oni su prosto željni novih znanja, a ja prepuna ideja da ih prenesem. Međutim, rad, kako individualni tako i grupni, zahteva i vreme i posvećenost. Toliko za sada o planovima koji, priznajem, jesu ambiciozni. Škola je sada registrovana kao Udruženje, te ćemo moći da koristimo neke kako opštinske tako i republičke povoljnosti na koje imaju prava slična udruženja. Zbog toga se nadam da škola, doista, ima lepu budućnost. Negotin ima talentovane mlade ljude, ali ideja mi je da ovde, u grad kulture, dovedem i mlade  iz drugih krajeva Evrope“, kaže za portal East Side Iva Mrvoš Anokić, već afirmisana umetnica, koja je posle Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu završila i master studije na Univerzitetu za muziku i ples u Stavangeru u Norveškoj ali i specijalitičke studije u klasi prof.  Betine Smit. 

Poslednjih nekoliko godina Iva Mrvoš Anokić je veoma prisutna u različitim evropskim operskim scenama. Potvrdila je svoj talenat učešćem u nekoliko do sada svetski poznatih operskih dela u kojima su joj bile poverene značajne muzičke role, kao što su Acučena, Karmen, Santuca, Madalena, Mercedes, Orfej...

Iva Mrvoš Anokić sa polaznicima škole koja postaje tradicija Negotina

Iva Mrvoš Anokić će se večeras, na velikoj sceni Bioskopa „Krajina“, od 20 sati, predstaviti publici u svom rodnom Negotinu sa četrnaestoro polaznika ovogodišnjeg četvrtog master klasa. To su: Simona Videnović, Lena Stojanović, Danica Mijalčić, Anđela i Miljana Mladenović, Anja Tomić, Milena Marković, Marija Danesković, David Surdanović, Marija Stanojević, Anđela Antić, Magdalena Antić, Vanja Milosavljević i Jelena Dragomirović.

Uostalom, cilj rada sa mladima i jeste predstavljanje  naučenog na intenzivnom kursu“, kaže Iva uz poziv sugrađanima da večeras neizostavno budu u publici kako bi uživali u muzičkom umeću talenata, kako mlađe grupe kojom su bila obuhvaćena deca od 4 do 10 godina, tako i starije grupe đaka sa Odseka solo pevanja UŠ „Stevan Mokranjac“. Među njima je i Magdalena Antić, koja je školi odana već pune četiri godine, uprkos činjenici da uspešno studira na Muzičkoj akademiji u Skoplju.

Za sve zainteresovane Negotince, svečani ili završni koncert polaznika Male škole opere d'Iva, ulaz je slobodan. Počinje u 20 sati, a uz polaznike koji će im poželeti srdačnu dobrodošlicu, ljubitelje umetničke muzike dočekaće lično Iva Mrvoš Anokić i njeni saradnici iz UŠ „Stevan Mokranjac“, Danilo Perković i Predrag Grujić.

Pripreme za večerašnji koncert / Preporuka portala ES za koncertno veče u Negotinu

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com