Za apsolutnog pobednika 10. Sajma meda i vina u Negotinu, na osnovu rezultata ocenjivanja 80 uzoraka vina registrovanih vinarija učesnika manifestacije,  proglašena Vinarija "Duša" iz Kladova. Sve ostale nagrade u kategoriji belih, crvenih,  roze i dezertnih vina, pripale su krajinskim vinarima. 

Sajam meda i vina ispunio očekivanja u godini jubileja

Međunarodni Sajam meda i vina u Negotinu, koji je protekao u znaku desetogodišnjeg jubileja, zatvoren je dodelom priznanja učesnicima za nesumnjivi kvalitet koji je vrednovala stručna komisija.  Tako je  priznanjem i šampionskom titulom ovogodišneg jubilarnog Sajma ovenčana  Vinarija "Duša",  iz Negotinu susednog Kladova.

Degustacija vina na štandu Šampiona Sajma vina u Negotinu

"Zasadi vinograda Vinarije "Duša",  Poljoprivrednog kombinata "Ključ Kladovo"  prostiru se na 42 hektara. U perspektivi je proširenje kapaciteta Vinarije koji je u ovom trenutku 40 hiljada litara," kaže Miodrag Šćojić, tehnolog, rukovodilac proizvodnje u  kladovskoj Vinariji "Duša", kome je u Negotinu dodeljena nagrada šampiona Desetog Sajma meda i vina, u konkurenciji oko stotinu učesnika iz svih vinskih regija Srbije, ali i susednih zemalja, Rumunije i Bugarske. 

Miodrag Šćojić, tehnolog Vinarije "Duša" Kladovo, šampiona Sajma u Negotinu

"Priznanje u Negotinu, u kraju u kome se prave kvalitetna vina, već tradicionalno, ovu nagradu čini još dražom", ističe za ES portal Miodrag Šćojić. 

Četiri nagrade za kvalitet vina pripale krajinskim vinarima

U veoma jakoj konkurenciji, uglavnom, malih porodičnih vinarija, ali i onih sa reputacijom poput "Župe" iz Kruševca i drugih, sve ostale nagrade za kvalitet pripale su, krajinskim proizvođačima. U kategoriji belih vina prvo mesto je pripalo Vinariji  Vladimira Frunzarelovića "Vimmid" iz Vidrovca za šardone 2014, a za crveni kaberne sovinjon 2013, Vinariji "Mikić", Dejana Mikića  iz Rečke, u koju je otišla i nagrada za crnu tamjaniku 2014, u kategoriji pobednika dezertnih vina, a reč je o Vinariji "TOP Vinaris", vlasnika Dragana Nedeljkovića.   Vinariji "Matalj", Nikole Mladenovića,  pripalo je prvo mesto za roze 2014. Mladi vlasnik vinarije koja poslednjih godina redovno osvaja priznanja za kvalitet na sajamskim manifestacijama u zemlji ali i na inostranim ocenjivanjima, ispred Udruženja krajinskih vinara, na čijem se čelu nalazi kao predsednik, sve dobijene nagrade  doživljava kao važnu potvrdu rada svih koji se bave ovom proizvodnjom, a sajam u jubilarnoj godini trajanja veoma uspešnim.  

"Generalno, sajam je imao veliki broj proizvođača i veoma kvalitetna vina. Naši vinari su nastupili sa dobrom ponudom, jer smo i kao Udruženje i kao rejon sve ozbiljniji u ovoj proizvodnji", rekao je novinarima Nikola Mladenović, predsednik Udruženja krajinskih vinara i vlasnik Vinarije "Matalj". 

"Sajam je bio bolji nego ranijih godina i organizovan je na nivou jubileja koji smo ove godine zajedno obeležili", navodi Dušan Petrović, v.d.direktora Turističke organizacije opštine Negotin. 

Tokom trajanja Sajma  u Negotinu su organizovane edukacije za pčelare i vinare, na kojima su eminentni stručnjaci govorili o novim znanjima u ovim oblastima proizvodnje. Sajam kao komercijalna manifestacija okrenuta prema turizmu, na štandovima  je ponudila puteve  vina, ruralni turizam  i drugu turističku ponudu, naravno, kroz degustaciju hrane, izložbe lekovitog bilja i suvenira i ručnih radova. Za najzapaženiji i najbolji štand proglašena je "Homoljska zdravica" iz Žagubice.

Deseti međunarodni sajam meda i vina u Negotinu, koji je promovisao i muzičku tradiciju istočne Srbije,  posebno etno-džez koncertom Dragoljuba Firulovića Firula i kompozitora Bojana Čukića iz Bora, na kome je nastupio i Duo "Modetaro" iz Beograda, organizovali su Društvo pčelara "Hajduk Veljko" , Udruženje vinara Negotinske krajine i Turistička organizacija opštine Negotin.

Boginje vina na negotinskom sajmu meda i vina

Iz negotinske fontane vino pili  Čučuk Stana i Hajduk Veljko

Atrakcija jubilarnog Sajma meda i vina u Negotinu bila je fontana vina, iz koje su posetioci mogli da degustiraju kvalitetno vino iz vinarija krajinskih vinara. Uz fontanu, iz koje se točilo piće bogova, bile su "boginje" vina, devojke obučene u tradicionalnu nošnju, kojima su u znak podsećanja na junačku tradiciju kojom se Krajina ponosi, društvo pravili Hajduk Veljko i heroina Čučuk Stana, istorijske ličnosti, opevane i u pesmama negotinskog kompozitora Stevana Mokranjca.

Boginje vina, heroina Čučuk Stana i legendarni junak Veljko Petrović

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com