U susret redovnom zasedanju lokalnog parlamenta u Negotinu, zakazanom za ponedeljak, 21. decembar, opštinska vlada je usvojila, na poslednjoj sednici, treću izmenu i dopunu Odluke o budžetu opštine Negotin za 2015. godinu. Poslednji rebalans ne donosi promene u prihodima i rashodima, osim preraspodele između određenih pozicija.

Foto: Serbian Puzzle

U susret isteku kalendarske godine, osetnija je aktivnost vezana za budžetsko poslovanje. Tome u prilog govori i podatak da su članovi Opštinskog veća u okviru priprema za dvadeseto, redovno zasedanje Skupštine opštine, zakazano  za ponedeljak, 21. decembar, usvojili treću izmenu i dopunu Odluke o budžetu opštine Negotin za 2015. godinu. Treći rebalans u aktuelnoj godini, ne donosi promene u prihodima i rashodima koji ostaju isti, ali će zato biti izvršena preraspodela između određenih pozicija. Očekuje se da o predloženim izmenama svoje mišljenje iznesu odbornici SO Negotin, na već zakazanoj sednici, početkom iduće nedelje.

S obzirom da smo nedavno, na ovom istom mestu, objavili podroban izveštaj sa poslednje sednice lokalnog parlamenta održane krajem novembra (27.11.), verovatno da će se čitaoci portala ES prisetiti i akcenata koje smo preneli, posebno, povodom tačaka koje su se odnosile na lokalni budžet. Kako se ne bi ponavljali, u najkraćem podsećamo da je tada sa 33 glasa skupštinske većine prihvaćen Izveštaj o izvršenju odluke o budžetu opštine Negotin, za period od januara do septembra 2015.

Prema tom dokumentu koji je izradilo Odeljenje za budžet, finansije i LPA, zaključno sa 30. septembrom, budžetski prihodi su bili ostvareni u iznosu od 690.122.030 dinara, ili sa 63,10% ukupno planiranih prihoda i primanja budžeta opštine Negotin, koji su Odlukom o budžetu za 2015. godinu utvrđeni na iznos od jedne milijarde i 93 miliona dinara (1.093.572.000 dinara). Najznačajniji izvorni prihod po obimu je bio prihod od poreza na imovinu, koji je u devetomesečnom periodu ostvaren sa 61,97% od planiranog, a to znači da se u opštinsku kasu slilo, zaključno sa poslednjim datumom u septembru, 154.930.730 dinara. O tome smo pisali na portalu ES u dva navrata, 28. novembra u izveštaju sa pomenute 19. sednice, a o tokovima i kretanjima u budžetu opštine, u tekstu pod nazivom: „Suficit u lokalnoj kasi, na devet meseci, oko 90 miliona dinara“, 7. decembra ove godine.

Odbornici SO Negotin su odluku o devetomesečnom izvršenju budžeta  izglasali sa većinom od 33 glasa (Skupština ima 45 mandata). Prethodno, za govornicom, jedna jedina i usamljena diskusija potekla je iz redova opozicione LDP, koja ima 6 odborničkih mesta a kritiku budžetskog poslovanja iznela je šefica odborničke grupe, Radmila Gerov. Ona je iznela nekoliko podataka, kao pokazatelje da se sredstva iz budžeta nisu koristila na odgovarajući način. Kao prvo, ona je prateći dinamiku priliva novca u opštinsku kasu navela da budžet opštine Negotin za 2015. godinu neće biti ostvaren ni sa 70 odsto. Gerova je tada istakla da su kapitalni transferi i sopstveni prihodi bili na nuli, a da se novac kod pojedinih pozicija nije ulagao, već je ostajao na računu. U vreme usvajanja odluke o devetomesečnom izvršenju budžeta, 27. novembra, za subvencije za zapošljavanje nije bilo izdvojenih sredstava, za zaštitu životne sredine je bilo utrošeno samo 5 miliona od planiranih 40 miliona, za zdravstvo 854 hiljade dinara, od planiranih 13 miliona dinara. Za investicije u mesnim zajednicama od predviđenih 86 miliona bilo utrošeno 30 miliona, za puteve i infrastrukturu 5 miliona od planiranih 58 miliona, za unapređenje privrednog ambijenta od planiranih 59, dato je samo dva mliona dinara, a na ime upravljanja saobraćajnom infrastrukturom, od predviđenih 58 miliona dato je skromnih nekoliko hiljada dinara. U vreme usvajanja pomenutog dokumenta, za prihvatilište za pse lutalice, iako je planirano 5 miliona, dato je nula dinara. Predsednica negotinske opozicione LDP u negativan kontekst je stavila i na devet meseci potrošena budžetska sredstva za usluge emitovanja i štampanja (6 miliona dinara), sredstva za informisanje raspodeljena medijima koji su na ovogodišnjem konkursu dobili novac po projektima za sufinansiranje sadržaja (7,6 miliona dinara), ali je napomenula i da su sredstva za socijalna davanja od 3,5 miliona bila skromna baš kao i za rad Kancelarije za mlade (oko 40 hiljada dinara). Ova diskusija za skupštinskom govornicom je ipak ostala usamljeni slučaj, „usamljene“ opozicije, budući da niko od prisutnih odbornika, ni leve ni desne strane, nije pokazao interes da se uključi u raspravu o ponuđenom materijalu, te je tako i usvojen Izveštaj o devetomesečnom izvršenju budžeta, baš kako ga je i predložila nadležna budžetska služba.

Odluka o trećem rebalansu budžeta opštine Negotin

Na tragu zaključaka sa prethodne sednice da se zaključiti da je bez obzira na izjavu za medije, koju je po završenom novembarskom zasedanju Skupštine dao predsednik lokalnog parlamenta Ljubisav Božilović, da su sredstva u prvih decet meseci trošena namenski i u prave svrhe i da se imajući na umu okolnosti i vreme u kome živimo nije moglo bolje, sve ukazuje na pojačane namere lokalne vlasti da se u mesecu decembru poboljša realizacija ovogodišnjeg budžeta. Na to upućuje usvajanje trećeg rebalansa budžeta na sednici Opštinskog veća, a u susret skupštinskom zasedanju, koje će iako već ima utvrđen i objavljen dnevni red sigurno ponuditi i dopunu u vidu donošenja odluke o trećem budžetskom rebalansu. Na ime pomenutog rebalansa čije se izglasavanje očekuje biće omogućena, pretpostavljamo, realizacija Zaključka OV o ovlašćenju predsednika opštine Negotin, Jovana Milovanovića, za donošenje rešenja o prenosu sredstava iz budžeta opštine Negotin, Javnom komunalnom preduzeću „Badnjevo“, u iznosu od 11 027 400 dinara i to za nabavku vozila za sakupljanje otpada.

Veće je, da pomenemo, dalo i saglasnost Centru za socijalni rad o dodeli jednokratne novčane pomoći samohranim roditeljima u iznosu od po 5 000 dinara.

U međuvremenu, a između dve sednice Skupštine, shodno ugovorima, dodeljene su i planirane subvencije za samozapošljavanje licima sa evidencije NSZ, što je takođe doprinelo promeni slike o izvršenju ovogodišnjeg budžeta. Međutim, na konačne podatke o tome kako su se slivale i kako su se trošile pare poreskih obveznika najviše, moraće da se sačekaju prvi meseci naredne kalendarske godine. Do tada predstoji usvajanje Odluke o budžetu za 2016. Nacrt je bio dostupan široj javnosti koja je bila pozvana da da svoje mišljenje o ovom dokumentu tokom rasprave koja je kako je bilo najavljeno završena 14. decembra. Na potezu su odbornici SO Negotin, na sednici zakazanoj, da podsetimo, za 21. decembar.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com