Većina odbornika SO Negotin jednoglasno se izjasnila ZA Izveštaj o izvršenju budžeta za period januar-septembar ove godine kao i za odluke o  utvrđivanju prosečnih cena po kojima će poreski obveznici 2016, plaćati  porez na imovinu. Posle razrešenja dosadašnjeg člana Opštinskog veća, Nenada Trandafirovića, na ovu funkciju je tajnim glasanjem izabran Novica Lazić, odbornik iz Karbulova. 

Za novembarsko redovno zasedanje odbornika lokalnog parlamenta u Negotinu, bilo je predviđeno 12 tačaka dnevnog reda. Na samoj sednici dnevni red je dopunjen sa još tri, a takav predlog predsedavajućeg, Ljubisava Božilovića, predsednika SO, prihvatila je većina odbornika koji su učestvovali u radu Skupštine.  Dakle, uz već najavljivane tačke o kojima smo pisali na portalu ES, na početku ovog izveštaja reč dve o dopunama. Prva je bila Odluka o pijacama na teritoriji opštine Negotin, druga razrešenje člana Opštinskog veća Opštine Negotin i treća izbor člana OV. U nadi da čitaoci neće zameriti  izveštavanju koje ćemo početi upravo sa odlukama vezanim za navedene dopune, objavljujemo i ishod glasanja u vezi sa njima. 

Odbornici SO su doneli Odluku o pijacama na teritoriji opštine Negotin, čiji je predlagač bilo Opštinsko veće.  Ovom odlukom se uređuju vrste, naziv i lokalcije pijaca, način obavljanja prometa roba i vršenje usluga na pijacama, određuju se vrste proizvoda koji se na njima mogu prodavati, radno vreme pijace, prava i obaveze davalaca i korisnika usluga, prodajna mesta, naknada za korišćenje pijačnog prostora, način pružanja pijačnih usluga, održavanje, uređenje i upravljanje pijacama, način vršenja nadzora u ovoj oblasti, kao i druga pitanja koja su važna za funkcionisanje pijaca. O ovoj Odluci ćemo pisati podrobnije, a za sada još kažimo da održavanje, uređenje i upravljanje pijacama u Negotinu obavlja JKP „Badnjevo“, a u naseljenim mestima na području opštine Negotin, mesna zajednica, tačnije davalac usluge. Razlog za donošenje ovakve Odluke je taj što je postojeću, o prometu robe na zelenim pijacama na području opštine, bilo neophodno promeniti i uskladiti sa kasnije donetim zakonskim propisima i Statutom opštine Negotin, kao i stvarnim stanjem na teritoriji opštine Negotin. 

Nova kadrovska rešenja u izvršnoj vlasti 

Poznavaoci političkih i sportskih prilika u opštini Negotin, verovatno nisu bili preterano iznenađeni novim kadrovskim rešenjem u aktuelnom sazivu Opštinskog veća. Naime, na predlog predsednika opštine Negotin, Jovana Milovanovića, od 26.  novembra ove godine, odbornici SO Negotin su na sednici samo dan kasnije, juče, u vidu dopune, izglasali predlog za razrešenje člana OV, Nenada Trandafirovića, zaduženog za omladinu i sport. U pisanom obrazloženju predsednika Milovanovića se između ostalog navodi da je ovaj predlog pravno zasnovan na aktuelnom Zakonu o lokalnoj samoupravi, Statutu i Poslovniku SO, kojim je propisano da članovi OV mogu biti razrešeni pre vremena na koje su birani, na predlog predsednika opštine ili najmanje jedne trećine odbornika i na isti način na koji su izabrani. 

„Nezadovoljan radom člana Opštinskog veća, Nenadom Trandafirovićem iz Negotina, predlažem Skupštini opštine Negotin, da se isti razreši funkcije člana Opštinskog veća“. Navedeno je u obrazloženju predsednika Opštine. 

Odbornici SO su se za ovaj predlog izjasnili tajnim glasanjem (27 glasova za), pa je u Skupštini usledio izborni nastavak, povodom predloga za izbor člana OV, po istom pravnom osnovu po kome je Trandafirović razrešen sa funkcije. Na predlog predsednika  opštine Jovana Milovanovića, tajnim glasanjem, za člana OV je izabran Novica Lazić, poljoprivredni proizvođač iz Karbulova, odbornik u aktuelnom skupštinskom sazivu. 

„Odgovoran, strpljiv, uporan, sklon timskom radu, sposoban za samostalno odlučivanje, spreman za izvršavanje zadataka, profesionalni pristup u obavljanju postavljenih zadataka, istrajan“, navedeno je u predlogu, u opisu ličnih katrakteristika kandidata.  Sa 27 glasova, odbornici su Novici Laziću ukazali poverenje i on će preuzeti funkciju člana OV zaduženog za omladinu i sport.

Kadrovsko rešenje u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ odloženo za narednu sednicu Skupštine  

Za ustanovu Dom kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu bile su vezane tri tačke dnevnog reda. Međutim, odbornici su se izjašnjavali samo o jednoj i tom prilikom izglasali rešenje o davanju saglasnosti na odluku o izmeni Statuta Doma kulture. Na predlog zamenice predsednika Opštine Negotin Nadice Vasić,  sa dnevnog reda jučerašnjeg zasedanja povučene su dve tačke : donošenje rešenja o prestanku mandata vršioca dužnosti direktora te ustanove Dragani Knežević, kao i rešenja o  imenovanju Renate Đurđević Stanković, za novog v.d. direktora. Ova pitanja biće, kako je rečeno, na dnevnom redu Skupštine prvom narednom prilikom. U materijalu za jučerašnje zasedanje je, inače, navedeno da aktuelnoj v.d. direktorki  mandat prestaje 8. 12. 2015. godine, zbog isteka perioda na koji je imenovana.

Očigledno je da na istoj sednici SO nije bilo moguće menjati član Statuta ustanove i odmah se baviti kadrovskim rešenjima,  o čemu će svakako biti više reči u nekom od narednih tekstova na našem portalu, kao i o većini donetih odluka koje ćemo u nastavku samo spomenuti, za sada.  

Odluke donete na 19. sednici SO Negotin

Pred kraj kalendarske godine, uobičajeno je donošenje odluka kojima se regulišu poreske obaveze građana za narednu fiskalnu godinu. Shodno tome odbornici SO Negotin, nakon razmatranja, usvojili su Odluku o koeficijentima za utvrđivanje poreza na imovinu za nepokretnosti obveznika koji vode poslovne knjige kao i Odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2016. godinu. Obrazloženja su stigla iz Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju, koje je prethodno podnelo i Izveštaj o  izvršenju odluke o budžetu za period od januara do septembra 2015,  a koji je uz samo jednu primedbu opozicije usvojen većinom glasova (33) odbornika negotinske Skupštine. 

Odbornici su doneli i Odluku o stipendiranju studenata i talentovanih učenika srednjih škola, Odluku o izmeni odluke o linijskom prevozu putnika na teritoriji opštine Negotin, Odluku o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu besteretnim pravnim poslom u KO Samarinovac i istoimenu Odluku koja se odnosi na KO Čubra. Doneto je rešenje  o izmeni rešenja o imenovanju članova Školskog odbora Negotinske gimnazije i  Nadzornog odbora JKP „Badnjevo“. 

I poslednju, 19. po redu sednicu lokalnog parlamenta u Negotinu, obeležilo je većinsko donošenje odluka odbornika koalicije stranaka na vlasti okupljenih oko Srpske napredne stranke i SPS-a. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

00 # Deki 13-01-2016 17:14
Lazić nezna ni dal je lopta okrugla ili cetvrtasta.Sta više reći ?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
02 # đole opozicija 04-12-2015 23:17
Nezadovoljan radom člana Opšt. veća predsednik opštine menja člana zaduženog za omladinu i sport , smešnim tajnim glasanjem u skupštini, gde svaki odbornik SNS mora da pokaže glasački listić kako je glasao BAŠ Gugiću. Zašto na takav način JOVANE? Čega si se uplašio ? Pa taj Gaja nije političar , on je profesor fizičkog vaspitanja koji dobro poznaje sportsku problematiku , napravio ti Program razvoja sporta na teritoriji opštine i Pravilnik o finansiranju sporta , kojim si ti branio budžet sporta u skupštini opštine kada ga napala gospođa Gerov. Sklonio si ga jer je mnogo smetao političkom i sportskom alhemičaru Gugiću , tvom mezimcu , koji više od godinu dana pokušava da ga deskredituje pričama da je uništio sport u optini ne navodeći ni jedan argument i način kako ga uništava. Milo mi je što si se okružio takvim ljudima kao što su Gugić jer će te sigurno izgubiti sledeće izbore , al mi je žao sporta jer mi sin trenira fudbal.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
03 # MIKA 07-12-2015 12:13
Đole, šta misliš zašto Gugić nije seo na tu vruću stolicu, kako kažeš, "alhemičarsku"?
Pusti da stvari idu svojim tokom jer Gugić sebe vidi samo kao PREDSEDNIKA opštine, a to je dobra vest za Jovu..... po principu, sjaši kurta - da uzjaši murta !
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
12 # Cica 01-12-2015 17:31
Dragana Knežević je NULA od čoveka!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
15 # Sanja 29-11-2015 15:53
Dotična Dragana Kneživić je loša kao osoba i kao tzv umetnik.Kod nje nema ni S od slikarstva ali se uvek trpala gde joj mesto nije i zahvaljujući svom suprugu Damiru i njegovim političkim vezama i vezica postajala nekakav kvazi direktor,upravnik sa nikakvim rezultatima.Veoma prepotentna persona koja misli samo na svoju samo promociju.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
15 # Jeca 29-11-2015 15:50
Dragana Knežević lažni slikar i nesposobni direktor.Prepotentna i sujetna osoba.Slike su joj samo loše kopije drugih slikara.Nikada nije ni trebala da bude direktor niti da se bavi nečim u kulturi.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
14 # Mića 29-11-2015 15:48
Novica Lazić je jedna obična neznalica svega što se tiče sporta i to je samo još jedna greška u nizu ove nesposobne negotinske vlasti.Lazić je postavljen samo jer je kadar SNS koji daje besplatno svoju kuću na korišćenju TV Transu i sada nekako moraju da mu se oduže a to što će on još više upropastiti sport i omladinu u Negotinu nema vaze.Ovu vlast to nije briga.Hvala bogu jedino što 6hn9 će biti smenjena Dragana Knežević još jedna prepotenta naznalica i lažno mazalo koja osim na papiru nema nikakve veze sa kultururom i umetnošću.Najgori direktor Doma kuluture ikada.Međutim ne verujemo ni da je Renata pravo rešenje.To bi trebao da bude neko ko je i sam umetnik a ima upravničko-menađžerske sposobnosti.Neko poput Mafe,Dragane Jaćimović,Dragoljuba Firulovića.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
13 # MIKA 30-11-2015 16:12
"Lazić je postavljen jer je kadar SNS koji daje besplatno svoju kuću na korišćenju TV Transu i sada nekako moraju da mu se oduže.....".
Karbulovci govore da je trebalo da bude predsednik ili podpredsednik opštine ali su ga prešli pa mu se sada odužuju, moramo da priznamo da SNS-ovci eto drže reč. Nije važno koliko znaš - bitno je da si uporan i da to pokušaš preko što većeg broja stranaka (kažu da nema partije u koju nije bio), i eto, USPELO JE (njemu), a li ne znam koji je tu naš uspeh ? Šta smo mi time dobili ?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
29 # kiza 28-11-2015 19:34
da li je taj Jova normalan
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
17 # TRIŠA 28-11-2015 13:56
NOVICU LAZIĆA ZNAM LIČNO. PORED TOTALNOG NEPOZNAVANJA SPORTA ON NIJE U STANJU DA NAPIŠE JEDAN OBIČAN IZVEŠTAJ A TEK DA NE POMINJEM NJEGOVE EVENTUALNE JAVNE NASTUPE. U NEGOTINU IMA LJUDI KOJI SU SE SPORTOM BAVILI AKTIVNO I BILI SUDIJE, TRENERI I PREDSEDNICI KLUBOVA. SPALO SLOVO NA SELJAKA IZ KARBULOVA U ČIJOJ JE KUĆI SMEŠTENA TV TRANS.
VEROVATNO DA SE SNS ČOVEKU NA NEKI NAČIN MORAO ODUŽITI. SPORT U NEGOTINU JE NEŠTO NEBITNO, ILI, MOŽDA JE TO MASKA IZA KOJE SE KRIJE BOGDAN GUGIĆ!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
16 # Obb 28-11-2015 12:59
Lazić!!!! Pa dal ste vi ljudi normalni ovaj čovek veze nema sa sportom a da ne pričamo o tome da jedva hoda peške. Kakva malverzacija. Od jednog panja koji je bio u veću dobili smo jedno deblo
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
05 # Milan 28-11-2015 12:34
Od goreg jos gori.pa kakva veze ovaj poljoprivrednik iz karbulova ima sa sportom i omladinom?taj loptu nikad nije ni video,a kamo li drzao.narode,digni se,ne daj da te ovakvim postupcima prave na budalu.negotin brod koji tone.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com