U budžetu opštine Negotin u 2016. godini biće za stotinu miliona dinara više u odnosu na budžetska sredstva za 2015. Planirani su prihodi od jedne milijarde 207 miliona 334 hiljade dinara, koliko iznosi i rashodna strana. Zbog planiranog deficita u lokalnoj kasi, Nacrtom odluke o budžetu, predviđeno je kreditno zaduženje kod poslovnih banaka. Od prisutnih 39, za usvajanje odluke, glasala su 33 odbornika. Negotinski parlament inače ima 45 odborničkih mandata.

Kao što se i očekivalo, na dvadesetoj sednici SO Negotin odbornici su dali podršku Nacrtu odluke o budžetu za 2016. godinu. U lokalnoj kasi opštine Negotin, u idućoj godini, biće jedna milijarda dve stotine sedam miliona i tristotine trideset četiri hiljade (1 207 334 000) dinara. Zbog prisutnog deficita u budžetu, predviđeno je kreditno zaduženje opštine kod poslovnih banaka, na iznos od oko stotinu miliona dinara, rečeno je u obrazloženju koje je dala Valentina Đuričić, šef Odeljenja za budžet, finansije i LPA Opštine Negotin. U ovom izveštaju, za sada, prenosimo i podatak da će u strukturi ukupnih prihoda, izvorni biti zastupljeni sa 30,95% ili sa 470 miliona 210 hiljada dinara. Najveći prihod biće ostvaren od poreza na imovinu građana u iznosu od 220 miliona dinara. U obrazloženju Nacrta budžeta koji predstavlja nesumnjivo strateški dokument lokalne zajednice je rečeno da će on biti razvojni i da će se i iduće godine ulagati u infrastrukturu, kako bi bio nastavljen kontinuitet sa poslovima započetim u godini koja ističe.

Iako su podrobno objašnjeni, najvažniji aspekti budžeta za 2016. imaju mnoge manjkavosti, rekli su predstavnici negotinske opozicije, koji su izneli svoje primedbe i između ostalog podsetili da će se na ovakav budžet, najverovatnije, reflektovati novi zakon o finansiranju lokalnih samouprava, sada u pripremi i da bez obzira na sve, nema planiranih investicija za poboljšanje ukupnog privrednog ambijenta.

Iako je budžet podelio mišljenja, prevagnulo je većinsko, vladajuće SNS-SPS, koalicije koja je izglasala Odluku o budžetu za 2016. godinu sa 33 glasa. Većinom glasova izglasana je i Odluka o angažovanju revizora za eksternu reviziju završnog računa budžeta opštine Negotin za 2015. godinu. Odbornici SO Negotin su izglasali i Odluku o trećoj izmeni ovogodišnjeg budžeta, koji nije promenio svoju prihodnu i rashodnu stranu, ali je rebalansom došlo do promena unutar pojedinih pozicija.

Između ostalog, Skupština je dala saglasnost na godišnji Program poslovanja i programski budžet JP za građevinsko zemljište opštine Negotin, za period od 1. januara do 31. decembra 2016. godine i na Program poslovanja za 2016. godinu JP za komunalne delatnosti „Badnjevo“ Negotin sa finansijskim planom. Na isteku kalendarske godine Dom kulture „Stevan Mokranjac“ je dobio novu v.d. direktorku, s obzirom da je prethodnoj, Dragani Knežević, istekao v.d. mandat. Funkcija je poverena Renati Đurđević Stanković. Skupština se izjasnila i za izmenu rešenja o imenovanju članova Školskog odbora OŠ „Branko Radičević“ u Negotinu.

Do isteka ove kalendarske godine, odbornici SO Negotin sastaće se još jednom, a to će biti u ponedeljak, 28. decembra, na već zakazanoj 21. sednici.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com