Parlamentarni izbori u Srbiji zakazani za 24. april, biće 11. po redu od uspostavljanja višestranačkog sistema, 1990. godine i peti vanredni od 2000. godine, koju su obeležile tzv. demokratske promene.

Od  uspostavljanja višestranačkog sistema (1990) u našoj zemlji prošlo je 26 godina. Ukoliko se zna da su građani Srbije za to vreme na birališta izlazili 10 puta, a jedanaesti im predstoji u aprilu, matematički, izbornu proveru za republičku Skupštinu imali smo u proseku na svake dve i po godine. Međutim, još snažnije zvuči podatak da će izbori koji nam predstoje biti treći parlamentarni - za nepune četiri godine.

Evo još jednog podsećanja. Od pada režima Slobodana Miloševića u Srbiji, parlamentarni izbori su organizovani šest puta! Vanredni 2000, 2003, 2008. i 2014. godine! Redovni su bili 2007. i 2012. godine.

Dakle, trebalo bi da smo već dobri poznavaoci izborne materije koja nam se svako malo nameće na dve do dve i po godine, ne računajući i lokalne izbore koji su nekako uvek bili u senci opštih. Oni za sada nisu tema teksta kojim ćemo obraditi najzanimljivije aspekte priprema za ono što nam predstoji 24. aprila, a to su vanredni parlamentarni izbori.

Politički izborni podsetnik 

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana. Izbori su raspisani 4. marta, a biće održani 24. aprila, što se u potpunosti uklapa u zakonske odredbe.

Parlament je raspušten na dan raspisivanja izbora i sada će do izbora novog saziva, obavljati samo tekuće i neodložne poslove, određene zakonom.

U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, ponovo se uspostavlja njegova puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Raspuštanjem Skupštine prestao je i mandat Vladi.

Prema Zakonu o vladi, vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo tekuće poslove i ne može predlagati parlamentu zakone i druge opšte akte, niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Vlada kojoj je prestao mandat izabrana je 27. aprila 2014. godine.

Ko predlaže kandidate za poslanike?

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da kandidate za poslanike mogu da predlažu registrovane političke stranke i stranačke koalicije, kao i grupe građana, a izborna lista je utvrđena kada je potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Birač može potpisom podržati izbornu listu samo jednog predlagača, a svaki potpis mora biti overen u nadležnom sudu, pri čemu visinu naknade za overu potpisa utvrđuje Ministarstvo pravde, posebnim aktom.

Političke organizacije izborne liste dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre izbora, a redosled na glasačkom listiću zavisi od redosleda predavanja lista.

Ona lista koja bude prva proglašena, biće i prva na glasačkom listiću. U slučaju predstojećih izbora, Srpska napredna stranka i njeni koalicioni partneri predali su već 5. marta Republičkoj izbornoj komisiji izbornu listu "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje". Listu je potpisalo 31.444 punoletnih građana Srbije. Na listi "Aleksandar Vučić - Srbija pobedjuje", od 250 kandidata za poslanike republičkog parlamenta, pored naprednjaka, nalaze se i Socijaldemokratska partija Srbije, PUPS, Nova Srbija, Pokret socijalista, Srpski pokret obnove, Srpska narodna partija, Pokret snaga Srbije i Samostalni DSS.

Vratimo se političkom izbornom podsetniku.

Prema aktuelnim zakonima, prva sednica novog saziva parlamenta mora biti održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Prvu sednicu saziva predsednik aktuelnog saziva, a na njoj se potvrđuju mandati poslanika.

Parlament se konstituiše potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime formalno prestaje mandat starom sazivu parlamenta.

Mandati se, na osnovu Zakona o izboru narodnih poslanika, dodeljuju po redosledu sa liste, a svaki treći poslanik mora biti žena.

Mandate u parlamentu osvajaju samo one liste koje su prešle izborni cenzus koji iznosi pet odsto.

Za manjinske liste važi prirodni prag koji se dobija kada se zbir glasova stranaka koji pređu cenzus podeli sa 250, što je broj poslanika u Skupštini Srbije.

Poslanici polažu zakletvu kojom se obavezuju da će svoju dužnost obavljati predano, pošteno, savesno u skladu sa Ustavom, da će braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode.

Skupština Srbije novu Vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca, inače se parlament raspušta i raspisuju novi izbori.

Ako se to dogodi, novi izbori moraju biti održani najkasnije za 60 dana.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com