Odbornici lokalnog parlamenta u Negotinu, održali gotovo tematsku skupštinu - centralna tema, povlačenje prethodnih odluka i rešenja uz donošenje novih  usklađenih sa republičkom uredbom o grejanju 

Foto: East Side

Na skoro tromesečno negodovanje korisnika daljinskog sistema grejanja izazvano visokim i nerazumljivim računima, koje im dostavlja JKP "Badnjevo" u Negotinu i pokušaje opozicionih odbornika u Skupštini da ukažu na nepravilnosti koje su stigle sa aktuelnom grejnom sezonom, stavljena je tačka, preporučena sa republičkog nivoa. Naime, Ministarstvo rudarstva i energetike, jedno od nekoliko, kojima je odbornička grupa LDP u negotinskoj Skupštini uredno dostavila sve uočene greške i odstupanja od zakonskih rešenja kojima se reguliše oblast grejanja i naplata toplotne energije, još krajem prošle godine je odgovorilo svojim tumačenjem i o tome obavestilo kako nadležne u lokalnoj samoupravi, tako i komunalno preduzeće i, naravno, tražioca mišljenja, OG LDP. " Ministarstvo rudarstva i energetike kome je naš dopis o  nezakonitoj primeni odluke o skandaloznim cenama, prosleđen 15. decembra, reagovalo je već 18. decembra, ali nije bilo reakcija, ni lokalne Skupštine ni drugih aktera uključenih u ovaj problem sve do danas kada rešavamo probleme koji se vuku od oktobra. Jer, počev od računa za prvih 15 dana oktobra ( od 15. do 31.10), novembarskih i decembarskih, koji su građanima stigli ovih dana, više je nego jasno da nisu pravični i usklađeni sa zakonom. Iako smo upozoravali i ukazivali na greške koje su bile brojne u materijalnima  predlagača- Nadzornog odbora JKP "Badnjevo,"  većinska koalicija u Skupštini (SNS-SPS), im je pružala podršku i tako smo došli u situaciju da danas poništavamo rešenja i donosimo nova. Na sreću, odluke su sada usklađene sa zakonom i sada će se izvšiti korekcija po smanjenim iznosima za 0,8 dinara po kilovat-času, retroaktivno, tako da građani mogu da odahnu." Kaže u komentaru današnjeg zasedanja Radmila Gerov, predsednik OG LDP, koja je pokrenula postupak kod nadležnih republičkih ministarstava držeći se svojih obećanja datih za skupštinskom govornicom. Istine radi treba reći da je i Skupština opštine u novembru 2014. donela zaključak kojim je obavezala komunalno preduzeće da povuče račune za 15 dana oktobra na korekciju i izda nove, ali to nikada nije učinjeno, a o sudbini tog zaključka više nikada nije bilo reči u Skupštini. U međuvremenu, kao što je poznato, odbornici su donosili i druge odluke za koje se ispostavilo da nemaju uporišta u zakonima. Da su one bile nepovoljne ilustruje i podatak da je nakon poništenih i donošenja rešenja usklađenih sa zakonom,  komunal sada u obavezi da obradi oko 1700 novih računa za fizička lica i privredu i dostavi ih na njihove adrese, za period od 15. oktobra do 31. decembra 2014, što je uvedeno kao dopuna zaključka u vezi sa ovom problematikom ."Bilo je problema i danas smo doneli nove odluke, prema kojima će cene po isporučenom kilovat-času  toplotne energije biti umanjene. Korekcija računa će biti obavljena do 1. februara i građani će dobiti nove po izglasanim cenama, koje će važiti i u nastavku ove sezone", rekao je novinarima Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin.   

Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin ne isključuje mogućnost traženja odgovornosti nadležnih u negotinskom komunalu zbog nastalih problema u vezi sa grejanjem. 

A, evo i tačaka dnevnog reda koje su se odnosile na grejanje. Valjalo je prvo doneti Rešenje kojim se poništava rešenje o davanju saglasnosti na odluku Nadzornog odbora JKP "Badnjevo" o utvrđivanju cenovnika grejanja i Rešenje o poništavanju rešenja o davanju saglasnosti na odluku NO JKP "Badnjevo" o usklađivanju odluke o utvrđivanju cenovnika grejanja sa zakonom o PDV-eu. Nakon ovih, stvoreni su uslovi da se donese Rešenje o davanju saglasnosti na odluku NO JKP "Badnjevo" o utvrđivanju cenovnika grejanja, Odluka o izmeni tarifnog sistema za obračun toplotne energije za tarifne kupce, a zatim i Rešenje o davanju saglasnosti na odluku NO komunala o utvrđivanju valute plaćanja obračuna za period januar-septembar 2015. godine. Odbornici su doneli i Rešenje o davanju saglasnosti na odluku NO JKP "Badnjevo" o učešću preduzeća u programu "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji, faza IV." Rečju, obiman materijal je bio prosleđen odbornicima  za Skupštinu koja je zakazana samo dan ili dva, pred zasedanje. 

Uz pretpostavku da verujemo kako je vremena za iščitavanje i pripremu diskusija i zauzimanja stava u Skupštini bilo , moramo da konstatujemo i kažemo: da je bilo više volje i energije, ozbiljnijeg sagledavanja materijala za sve prethodne sednice na kojima su odluke i rešenja izglasavani, verovatno,  da bi i redovna januarska sednica Skupštine imala sasvim druge teme dnevnog reda. 

Ova, jedanaesta,  sa koje smo preneli akcente u vezi sa grejanjem imala je još tri tačke dnevnog reda. Odbornici su posle razmatranja doneli odluku o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, koju je predložilo Opštinsko veće. Odlukom koju je obrazložio Dragan Mijucić, v.d. direktora Javnog preduzeća za građevinsko zemljšte, se propisuje  postupak obračuna i naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, zona i vrste namene objekta, iznosi koeficijenata zone i namene, iznos i postupak umanjivanja doprinosa, posebno umanjenja za nedostajuću infrastrukturu i uslovi i način obračuna umanjenja za troškove infrastrukturnog opremanja sredstvima investitora, kao i druga pitanja od značaja za obračun i naplatu. Odluka na snagu stupa 1. marta 2015. godine.

Skupština je imala i svojevrstan izborni dan jer se bavila i kadrovskim rešenjima, pa je tako na predlog 15 odbornika SO Negotin, sa 23 glasa, ZA,  danas sa funkcije člana opštinske vlade zaduženog za preduzetništvo i privredu, razrešen Dragoslav Cvetković, diplomirani pravnik i negotinski preduzetnik , s obzirom da je, kako je rečeno u obrazloženju, 26. decembra prošle godine, bio jedan od organizatora protesta protiv opštinske vlasti i da se time ogradio od politike koju vode izvršni organi opštine Negotin. 

Umesto Cvetkovića, tajnim glasanjem, sa 25 glasova, za člana Opštinskog veća izabran je Dejan Todorović, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, na studijskoj grupi filozofija, rođen u Majdanpeku. 

Opštinska Skupština u Negotinu ima 45 odbornika od kojih poziciju čine koalicije stranaka okupljenih oko srpskih naprednjaka i SPS-a, a koji u Skupštini imaju više od 30 odborničkih mandata. 

 

 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

00 # Kosta 23-01-2015 17:05
Ne znam da li je resen nacin obracuna fiksnog dela grejanja za period od 15-31.10.2014. godine, jer je JKP "Badnjevo" taj deo obracunao za ceo mesec dada.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
02 # Ljilja 17-01-2015 21:34
I te kako vredjaju inteligenciju! Kao korisnici mozemo da se organizujemo i za nas novac zaista dobijemo kvalitet i razuman racun!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
01 # Goran 17-01-2015 21:32
Pritisak medija i pojedinih ljudi urodio plodom. Kad kazem mediji mislim na vas. Samo tako nastaviti. Dobro se dobrim vraca, a vas trud verujte nije ne zapazen.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com