U četvrtak, 2. marta, predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković, raspisala je predsedničke izbore u Srbiji i objavila datum njihovog održavanja. Građani će novog predsednika države birati 2. aprila. Predsednički izbori su raspisani samo dan ranije u odnosu na zakonski rok s obzirom da prema Ustavu oni treba da budu raspisani 90 dana pre isteka mandata predsedniku Republike. U slučaju aktuelnog trenutka, taj krajnji datum ističe danas

 

Prema Ustavu Srbije, izbore za predsednika Republike raspisuje predsednik Narodne skupštine 90 dana pre isteka predsedničkog mandata, tako da se okončaju u narednih 60 dana, u skladu sa zakonom. Istovremeno, predsednik Parlamenta utvrđuje dan za glasanje i početak rokova za sprovođenje izbornih radnji, predviđeno je Zakonom o izboru predsednika Srbije, što je i učinjeno tokom jučerašnjeg dana. 

Inače, predsednički izbori u Srbiji su raspisani samo dan ranije u odnosu na zakonski rok s obzirom da prema kalendaru on ističe upravo danas, 3.marta. Tomislav Nikolić je na dužnost predsednika Srbije stupio 31. maja 2012. godine, nakon izbora održanih početkom tog meseca.

Postupak izbora predsednika države detaljnije uređuje Zakon o izboru predsednika Republike, koji kaže i da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30, ni više od 60 dana. U odluci predsednika Narodne skupštine o raspisivanju predsedničkih izbora, koja se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije", utvrđuje se dan glasanja i dan od kada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji. 

Kandidata za predsednika Republike mogu da predlože registrovane političke stranke, koalicije i grupe građana, ukoliko ga overenim potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Predsednik Republike se bira na neposrednim izborima, tajnim glasanjem.

foto: Arhiva East Side

Za predsednika Republike biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova birača, a broj birača se utvrđuje na osnovu broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja, a na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Više od dva kandidata učestvuje na ponovljenom glasanju ako više njih deli prvo ili drugo mesto.

Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio najveći broj glasova.

Mandat predsednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred narodnim poslanicima.

Ustav precizira da predsednik Republike predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, proglašava zakone, predlaže Skupštini Srbije kandidata za predsednika Vlade Srbije, nosioce funkcija, postavlja i opoziva ambasadore, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja.

Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Postoji ograničenje da niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika Republike, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com